31.5.11

Death Cab For Cutie - Codes And Keys

Είδος:  Indie Pop
Κυκλοφορεί:  31 Μαΐου 2011




     Με 13 χρόνια πορείας, ήδη 6 albums στο ενεργητικό τους και mainstream τάσεις τα τελευταία χρόνια, οι Death Cab For Cutie κυκλοφορούν το έβδομο album τους, φιλοδοξώντας να γίνουν ένα ακόμα μεγαλύτερο όνομα. 
   Το "Codes And Keys" διαφοροποιείται από όλες τις προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος. Είναι εμφανές ότι εδώ ακολουθήθηκε μια περισσότερο pop κατεύθυνση. 'Ετσι, έχουμε πολύ λιγότερες κιθάρες, τις οποίες ήρθε να αντικαταστήσει το synthesizer, καθώς επίσης και πιο catchy, "ανάλαφρες" συνθέσεις, οι οποίες συνιστούν έναν ευκολοάκουστο και ευχάριστο δίσκο που δεν περνάει απαρατήρητος, μιας και περιέχει αρκετές και διαφορετικές μεταξύ τους ιδέες, άφθονη μελωδικότητα και πολυποίκιλη δομή. Κάθε κομμάτι ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και έχει κάτι διαφορετικό να δείξει. Θεματολογικά, η γνωστή μελαγχολία των Death Cab For Cutie φωτίζεται από ηλιαχτίδες αισιοδοξίας αυτή τη φορά, σηματοδοτώντας ίσως την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τη στιχουργική του συγκροτήματος. Αυτό που λείπει, ωστόσο, από το "Codes And Keys", είναι το βάθος. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για εύπεπτη μουσική, καταφεύγοντας συνεχώς σε ασφαλείς επιλογές. Συνεπώς, μπορεί να μην υπάρχει κακό κομμάτι, όμως το τίμημα είναι ότι δεν υπάρχει και κάποιο που να αγγίζει ιδιαίτερα τον εσωτερικό κόσμο. Συν τοις άλλοις, τα περισσότερα από αυτά ακούγονται περιέργως οικεία, ενώ ο πειραματισμός είναι μεν αρκετός, σε καμία περίπτωση όμως η διαφορά δεν εκπλήσσει τον ακροατή, όπως επεδίωκαν οι αμερικανοί.
     Κάνοντας τον απολογισμό, η επιστροφή των Death Cab For Cutie κινείται μεταξύ της στασιμότητας και της προόδου. Αρκετά διαφορετικό για να πει κάτι καινούριο, πολύ συντηρητικό για να κάνει την υπέρβαση. Αξίζει, πάντως, τουλάχιστον ένα άκουσμα. Περιμένουμε όμως καλύτερα πράγματα από τον επόμενο δίσκο...

Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Doors Unlocked And Open , You Are A Tourist , Unobstructed Views

Δεν υπάρχουν σχόλια: