22.9.11

St. Vincent - Strange Mercy


Είδος:  Art Rock  /  Indie Pop  /  Experimental
Κυκλοφορεί:  12 Σεπτεμβρίου 2011




     Η Annie Clark, ή St. Vincent, όπως θέλει να ονομάζεται, κυκλοφορεί τον τρίτο και πιο avant-garde δίσκο της.
     Κατά καιρούς το Indiego Sound έχει ταχθεί υπέρ της πιο απλοϊκής μουσικής, όταν δε στερείται ποιότητας, μιας και αποποιούμενη οποιονδήποτε ελιτισμό, μπορεί και απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Εδώ αυτά ξεχάστε τα! Η νέα δουλειά της Annie είναι ένα σύνθετο και αρκετά εγκεφαλικό έργο, που αποφεύγει τα safe choices όπως ο διάολος το λιβάνι! Αντισυμβατικές συνθέσεις και δομή κομματιών, αλλόκοτοι ήχοι εδώ κι εκεί που μπερδεύουν τον ακροατή και συνιστούν ένα album αρκετά πιο μυστηριώδες από τις προηγούμενες δουλειές της. Εξελιγμένη σε σχέση με το παρελθόν, η καλλιτέχνις περνάει το προσωπικό της στοιχείο εντονότερα από ποτέ, ενώ το παίξιμο στα όργανα είναι εκπληκτικό και η χρήση της τεχνολογίας συνετή και απόλυτα εναρμονισμένη με τα φυσικά όργανα.
     Παρά τον προσωπικό χαρακτήρα, βέβαια, σε αρκετά σημεία του δίσκου αναγνωρίζουμε επιρροές από άλλους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, το εναρκτήριο "Chloe In The Afternoon" θα μπορούσε να είναι κομμάτι της Bjork, ενώ στο "Cruel", (ίσως το καλύτερο κομμάτι, παρεμπιπτόντως) κρύβεται αρκετή από την ψυχεδέλεια των Beach Boys. Επιπλέον, οι MGMT αχνοφαίνονται στο "Year Of The Tiger", ενώ ο πειραματισμός των Tv On The Radio και η αύρα της Kate Bush δηλώνουν το παρόν σε όλο το δίσκο.
     Καταλήγοντας, το Strange Mercy είναι ένα αναμφίβολα αξιόλογο album, από τα πιο καλοφτιαγμένα που έχουμε ακούσει μέσα στο 2011. Eξαιτίας της πολυπλοκότητάς του, είναι ένα έργο που ευκολότερα θαυμάζεις, παρά αγαπάς. Αν όμως του δώσεις το χρόνο του, δεν θα σε απογοητεύσει...

Βαθμολογία:  9

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Cruel , Surgeon , Strange Mercy , Dilettante 
Official Website

Δεν υπάρχουν σχόλια: