7.10.11

Bjork - Biophilia

Είδος:  Experimental  /  Electronica
Κυκλοφορεί:  10 Οκτωβρίου 2011




    Η Bjork επιστρέφει με έναν ακόμη εκκεντρικό avant garde δίσκο, που δεν πρόκειται να απογοητεύσει το κοινό της, αλλά ούτε και να το διευρύνει.
     Ακούγοντας το Biophilia και διαβάζοντας για το όλο concept της παραγωγής, ένα βασικό ερώτημα σου δημιουργείται: σε τι επίπεδα φαντασίας και δημιουργικότητας μπορεί να φτάσει αυτή η γυναίκα; Δέκα κομμάτια και δέκα διαδραστικά iPad applications (σαν video games), ένα για το καθένα, που συνδέονται μέσω ενός κεντρικού application. Συνθέσεις εν μέρει υλοποιημένες σε iPad, νέα μουσικά όργανα και ηλεκτρονικοί ήχοι δημιουργημένοι ειδικά για τις ανάγκες του δίσκου. Αποφυγή του επικρατούντος ρυθμού των 4/4 και χρήση ξεχασμένων ρυθμών, όπως τα 5/4, 6/4, 7/4, μέχρι και 17/8. Στίχοι που χρησιμοποιούν μεταφορές από φυσικά και βιολογικά φαινόμενα για να περιγράψουν ανθρώπινες συμπεριφορές.
     Από όποια άποψη και να το δεις, το Biophilia είναι ένα από τα πιο αντισυμβατικά albums των τελευταίων χρόνων! Το μυαλό της Bjork βρίσκεται χιλιόμετρα μπροστά από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες και η τάση της να μην συμβιβάζεται με κανενός είδους μουσικό κομφορμισμό πηγαίνει για μία ακόμη φορά τη μουσική σε άλλα επίπεδα. Η μουσικής της παραπέμπει περισσότερο από ποτέ σε αληθινή τέχνη, με την αμφιλεγόμενη έννοια που συνεπάγεται αυτός ο χαρακτηρισμός.
     Τι γίνεται όμως με την ουσία κάθε μορφής τέχνης, δηλαδή τη διέγερση του συναισθήματος; Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά υποκειμενικά και με αυτή την παραδοχή γίνεται και η παρούσα κριτική. Έτσι, για το Indiego Sound, αυτό το κομψό κατασκεύασμα, παρά την τεχνική αρτιότητα και τη μοναδικότητά του, τελικά δεν καταφέρνει να γεφυρώσει το χάσμα και παραμένει σχετικά αποστασιοποιημένο από τον ακροατή, ακόμα και μετά από πολλά ακούσματα. Σε αντίθεση με άλλα πολύπλοκα έργα, η  πολυπλοκότητά του συγκεκριμένου περισσότερο αποπνέει ελιτισμό, παρά ψυχή και ουσιαστική ευαισθησία. Στο βαθμό, όμως, που υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγοντας, το παραπάνω δεν είναι απόλυτο και γι' αυτό το Biophilia είναι ένα album που θα πρέπει να ακουστεί από όλους όσοι αγαπούν τη μουσική.

Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  CrystallineVirus , Mutual Core
Official Website 

Δεν υπάρχουν σχόλια: