30.11.11

Youth Lagoon - The Year Of Hibernation


Είδος:  Dream Pop  /  Lo-Fi  /  Indie Pop
Κυκλοφορεί:  11 Οκτωβρίου 2011




    Μία Lo-Fi κυκλοφορία από το νεοσύστατο project του 22χρονου Trevor Powers, ονόματι "Youth Lagoon", που αναμφίβολα ξεχωρίζει στο είδος της.
     Όταν ένα νεαρό αγόρι εμπνεύστηκε από τα άγχη της ζωής του και αποφάσισε να ηχογραφήσει μουσική στο δωμάτιό του, προέκυψε το The Year Of Hibernation. Ένας μυστήριος, θα έλεγε κανείς, δίσκος. Γλυκιά  σαν ένα πρώτο φιλί, αλλά και μελαγχολική σαν την εφηβική νοσταλγία, η μουσική του Powers βασίζεται σε πολύ απλές αλλά μεστές μελωδίες και εκφράζει μια έντονη εσωτερικότητα. Στο τελευταίο συνεισφέρει φυσικά και η εντελώς Lo-Fi, σπιτική παραγωγή! Το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι κάτι πολύ βαθύ ή εντυπωσιακό, όμως είναι σίγουρα όμορφο και απολαυστικό. Και τα 8 κομμάτια είναι πολύ προσεγμένα, γίνονται αμέσως οικεία και έχουν τα εφόδια να απασχολήσουν για αρκετούς μήνες. Πάνω απ' όλα, όμως , το album έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Ευχόμαστε ο Trevor να μη χάσει ποτέ την αγνότητά του και την ειλικρίνεια στην έκφρασή του, ώστε να συνεχίσει να μας χαρίζει εξίσου όμορφες δουλειές.

Βαθμολογία:  7½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Afternoon , Montana , Seventeen

27.11.11

Snow Patrol - Fallen Empires


Είδος:  Alternative Rock
Κυκλοφορεί:  14 Νοεμβρίου 2011




    Προσπαθώντας να κρατηθούν ψηλά στην υπόληψη του συναυλιακού κοινού και των ραδιοφωνικών σταθμών, οι Snow Patrol αυτή τη φορά αποτυγχάνουν να κυκλοφορήσουν κάτι αξιόλογο.
     Από το πρώτο κιόλας άκουσμα της νέας δουλειάς των Snow Patrol είναι εμφανές ότι οι παλιές καλές εποχές του "Chasing Cars" αποτελούν παρελθόν. Ενώ έχει γίνει μία προσπάθεια για ανανέωση στον ήχο, τελικά βλέπουμε πειραματισμό με το σταγονόμετρο και προσκόλληση, ουσιαστικά, στην παλιά, ασφαλή συνταγή των επιτυχιών. Πλην, όμως, η έμπνευση έχει πάει περίπατο και έχει δώσει τη θέση της σε μία συμβατικότητα και μία ρουτίνα που καθιστούν το νέο αυτό album πιο βαρετό και από το πρόσφατο του Noel Gallagher. Χιλιοακουσμένες και προβλέψιμες ιδέες συνθέτουν μια συλλογή από 14 κομμάτια, από τα οποία τα περισσότερα είναι εντελώς αδιάφορα, ορισμένα καταντούν κουραστικά και λίγα μόνο αποδεικνύονται πιασάρικα και επιεικώς ευχάριστα. Η ηχητική καλαισθησία μπορεί να είναι σημαντική, αλλά όταν ένας δίσκος δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει ή κάτι άλλο να πει, δεν αρκεί. Οι "αυτοκρατορίες", λοιπόν, μάλλον πέφτουν για τους Snow Patrol...

ΥΓ. Μόνο το Indiego Sound διακρίνει ομοιότητες μεταξύ των verses του Called Out In The Dark και του Modern Man των Arcade Fire;

Βαθμολογία:  5

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  I'll Never Let You Go , Called Out In The DarkThis Isn't Everything You Are
Official Website

23.11.11

Kate Bush - 50 Words For Snow


Είδος:  Pop  /  Art Rock
Κυκλοφορεί:  21 Νοεμβρίου 2011




    Η Kate Bush εμπνέεται από το χιόνι και γράφει έναν από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας της, αλλά και της χρονιάς που διανύουμε.
     Τελικά η αποχή από το μουσικό γίγνεσθαι κάνει καλό. Από το 2005 είχαμε να ακούσουμε νέο υλικό της Kate Bush. Μακριά, λοιπόν, από την πίεση μιας βεβιασμένης κυκλοφορίας και χωρίς να έχει να αποδείξει πλέον τίποτα σε κανέναν, η βρετανίδα ένιωσε την επιθυμία να πάρει τα αυθόρμητα συναισθήματα που της δημιουργεί το χιόνι και να τα μετατρέψει σε μουσική. Το αποτέλεσμα είναι 7 χειμωνιάτικες μουσικές ιστορίες τόσο εμπνευσμένες, που δεν μπορούν παρά να σε πιάσουν από το χέρι και να σε πάρουν μαζί τους στα χιονισμένα τοπία που κρύβονται στο μυαλό της Kate.
     Από μουσικής άποψης, έχουμε κομμάτια μεγάλα σε διάρκεια (από 6 έως και 13 λεπτά), σε πολύ χαμηλούς τόνους. Όπως μας έμαθαν στο σχολείο, κρύο σημαίνει μειωμένη κινητικότητα και συρρίκνωση. Έτσι, ο δίσκος είναι γεμάτος με μινιμαλιστικές, αρμονικές μελωδίες, που γαληνεύουν σώμα και πνεύμα. Το μοτίβο των συνθέσεων είναι ήρεμο και έντονα επαναλαμβανόμενο, σαν τις νιφάδες του χιονιού που πέφτουν αθόρυβα, αργά αλλά σταθερά. Το πιάνο είναι το βασικότερο όργανο που χρησιμοποιείται στην ενορχήστρωση και μάλλον καθόλου τυχαία, μιας και είναι το μοναδικό που μπορεί να αποδώσει την ψυχρή αυτή ατμόσφαιρα. Τα φωνητικά της Kate Bush παραμένουν μαγευτικά, ενώ τα guest αντρικά φωνητικά δίνουν σοφά στο δίσκο το αναγκαίο συστατικό για να αποφευχθεί η μονοτονία.
     Και τελικά τι μένει από το "50 Words For Snow"? Μένει η συναρπαστική, απίστευτα εύηχη και καλοφτιαγμένη μουσική της Kate Bush, που ενισχύει για άλλη μία φορά το μύθο γύρω από το όνομά της. Μένει ένα μουσικό ταξίδι σε πλαίσια πολύ "στενά" ορισμένα μεν, το οποίο όμως θα ενθουσιάσει τους υπομονετικούς ταξιδιώτες που θα αφεθούν σε αυτό. Και φυσικά, μένει ένας δίσκος που από εδώ και πέρα θα συντροφεύει τους χειμώνες μας για πολλά πολλά χρόνια...

Βαθμολογία:  8½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Wild Man (radio edit)
Official Website 

18.11.11

Los Campesinos! - Hello Sadness


Είδος:  Indie Pop
Κυκλοφορεί:  14 Νοεμβρίου 2011




    Οι Los Campesinos! επιστρέφουν με ένα album που δυστυχώς όλα δείχνουν ότι θα αποτελεί από εδώ και πέρα βασικό σημείο αναφοράς της κακής indie pop.
     Όταν στο blog αυτό έγινε η παρουσίαση του Belong των The Pains Of Being Pure At Heart, το σχόλιο στην εισαγωγή μιλούσε για "πρωτοκλασάτη indie pop". Το Hello Sadness θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το αντιπαράδειγμα, μιας και σχεδόν σε όλους τους τομείς υπάρχει κάτι που χαλάει τα πράγματα. Ο ήχος είναι τετριμμένος και απρόσωπος, οι συνθέσεις σχεδόν παιδικές και νερόβραστες ακόμα και για αμερικάνικη teen movie, η παραγωγή υπερφορτωμένη και συχνά ενοχλητικά φασαριόζικη, η αντοχή στο χρόνο αδιανόητη, ενώ ακόμα και τα πιθανά hitάκια που κρύβονται μέσα στην tracklist είναι αδύναμα.
     Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια... Ένας δίσκος προς αποφυγήν, με εξαίρεση ίσως τους πολύ πωρωμένους ποπάκιδες με τάσεις παλιμπαιδισμού!


Βαθμολογία:  4

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Hello Sadness
Official Website 

15.11.11

Atlas Sound - Parallax


Είδος:  Indie Rock  /  Experimental Rock
Κυκλοφορεί:  7 Νοεμβρίου 2011




    Μετά τον περσινό καταξιωμένο δίσκο των Deerhunter, ο Bradford Cox επιστρέφει με το project του "Atlas Sound" και μια συμπαθητική συλλογή κομματιών.
     Ο παραγωγικότατος Cox δείχνει να έχει αστείρευτη έμπνευση, μιας και αυτός είναι ο όγδοος δίσκος που γράφει μέσα σε 7 χρόνια! Και μπορεί η μουσική του να διατηρεί την ηχητική της ομορφιά,  ωστόσο σε αυτό το νέο δίσκο υπάρχει μία έντονη μονοτονία που ενοχλεί μετά από λίγο.
     Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα σύνολο από 14 κομμάτια σε experimental διαθέσεις, με αρκετά indie αισθητική. Ήχος θαυμάσιος, συνοχή ικανοποιητικότατη και συνθέσεις αρκετά εύκολα προσεγγίσιμες. Το album έχει πολλά θετικά στοιχεία, κι όμως τα κομμάτια δεν είναι αρκετά δυνατά για να το ανεβάσουν ένα level πάνω από το "καλό". Η μονοτονία και η πεζότητα σε διάφορα σημεία θυμίζουν συλλογή από B-sides πολύ περισσότερο απ' ότι ολοκληρωμένη δουλειά.
     Κατά συνέπεια, το Indiego Sound θεωρεί το Parallax ελαφρώς υπερεκτιμημένο από το μουσικό τύπο και θα προτρέψει τους αναγνώστες να ασχοληθούν μόνο αφού ακούσουν το ηχητικό του "ξαδερφάκι" (και αρκετά καλύτερο) Father, Son, Holy Ghost από τους Girls και τους αρέσει.


Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  The Shakes , Parallax , Mona Lisa , Angel Is Broken
Official Website