26.9.12

Mumford & Sons - Babel

Είδος:  Indie Folk
Κυκλοφορεί: 
24 Σεπτεμβρίου 2012


     Μετά την έκρηξη των πωλήσεων του Sigh No More, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, οι Mumford & Sons επιστρέφουν με το δεύτερο δίσκο τους, πλέον με τον αέρα των πρωτοπαλίκαρων της βρετανικής new folk σκηνής. Και η αλήθεια είναι πως όσο μας "έπεισαν" ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά τη μουσική τότε, άλλο τόσο μας "πείθουν" και τώρα. Παρόλα αυτά, το Babel δεν είναι και αποτυχημένο 2ο album.
     Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το συγκρότημα δεν είχε και δεν έχει την αυθεντικότητα ενός γνήσιου folk καλλιτέχνη. Το Babel δεν είναι ακριβώς ένας folk δίσκος, παρά τον τυπικό χαρακτηρισμό "indie folk". Ουσιαστικά είναι ένας pop δίσκος, με folk αμφίεση. Και ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Η αποδόμηση των κομματιών στα βασικά τους συστατικά φανερώνει ένα απλοϊκό μουσικό έργο, το οποίο αναμασά συγκεκριμένες συνταγές και εστιάζει στις catchy μελωδίες και σε μια μάλλον επιφανειακή συναισθηματική προσέγγιση. Με λίγα λόγια, pop! Το καλό είναι ότι οι μελωδίες αυτές είναι πραγματικά πολύ δυνατές. Ο δίσκος καταφέρνει με μεγάλη ευκολία να κερδίσει την προσοχή του ακροατή και αυτό είναι αρκετά σημαντικό, σε μια εποχή γεμάτη με δήθεν σοφιστικέ μουσικούς που στην ουσία δεν παρουσιάζουν κανένα "θέλγητρο".
     Κατά τα άλλα, το album έχει πάμπολλα μελανά σημεία. Μπορεί το συγκρότημα να απέβαλε την ψευτοδραματικότητα  τύπου "Winter Winds" ή "Thistle & Weeds" (δόξα σοι, άγγιζε τα όρια του γελοίου), αλλά οι στιγμές έπαρσης και οι (υπέρ το δέον) συναισθηματικές ερμηνείες/κραυγές του Marcus Mumford παραμένουν και κουράζουν σε σημεία. Επιπλέον, αναπαράγεται συνεχώς το δοκιμασμένο και πετυχημένο βλαχο-country μοτίβο με το banjo (βλέπε "Little Lion Man" και " The Cave"), σε σημείο υπερβολής. Ο σκοπός της συγκεκριμένης επιλογής είναι προφανής και το αποτέλεσμα είναι τα τραγούδια να ακούγονται ως ένα βαθμό πανομοιότυπα. Από την άλλη, θα έλεγε κανείς ότι είναι το σήμα κατατεθέν τους, οπότε καλά κάνουν και το διατηρούν.
     Ο τελικός απολογισμός είναι ότι το Babel πρόκειται για μία πολύ δυνατή συνέχεια, με μια tracklist γεμάτη πιθανά singles και σχεδόν βέβαιη εμπορική επιτυχία. Παρόλα αυτά, οι Mumford & Sons δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την (κακώς εννοούμενη) pop φιλοσοφία τους και είναι απίθανο με το Babel να κάνουν άνοιγμα σε μουσικόφιλους κύκλους. Επομένως, η αξία του είναι σχετική και εξαρτάται από τη σκοπιά που θα το προσεγγίσεις.

Βαθμολογία:  6½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Babel , I Will Wait , Lover Of The Light , Broken Crown

Δεν υπάρχουν σχόλια: