17.10.12

Jake Bugg - Jake Bugg

Είδος:  Indie Folk  /  Indie Rock
Κυκλοφορεί:  15 Οκτωβρίου 2012


     Μόνο 18 χρονών είναι ο Βρετανός Jake Bugg και έχει ήδη δημιουργήσει αρκετό buzz γύρω από το όνομά του. Μέσα από διάφορα singles και εμφανίσεις τα τελευταία 2 χρόνια, το έδαφος είχε προετοιμαστεί για την κυκλοφορία του ντεμπούτου αυτού album του, το οποίο τυγχάνει θερμής υποδοχής από το σύνολο σχεδόν του βρετανικού τύπου.
     Η μουσική του Bugg είναι ιδιαίτερα απλή και ακόμη περισσότερο παλιομοδίτικη. Το ύφος κυμαίνεται κάπου ανάμεσα στη folk του Bob Dylan με λίγο από το indie folk feel τύπου The Tallest Man On Earth, παρουσιάζοντας όμως και rock τάσεις, άλλοτε προς Dylan πάλι, άλλοτε προς Miles Kane μεριά. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που δεν έχουμε ξανακούσει από άλλον, όπως δεν υπάρχει τίποτα πιο σύνθετο ή ιδιαίτερο για να εντυπωσιάσει κάποιον που έχει εντρυφήσει στις συνηθισμένες folk δομές.
     Παρόλα αυτά, ο Jake Bugg καταφέρνει ορισμένα σπουδαία πράγματα στο album αυτό. Καταρχάς, γράφει δυνατές μελωδίες, κομμάτια που μένουν στο μυαλό. Ο ήχος, αν και "ασφαλής", είναι αναμφίβολα καλαίσθητος και σίγουρα οικείος, συμβάλλοντας έτσι στην έντονη προσεγγισιμότητα της μουσικής του. Και μιλώντας για προσεγγισιμότητα, δεν πρέπει να αμελήσουμε το κυριότερο: εδώ υπάρχει ψυχή. Οι στίχοι, μέσα στην απλότητά τους, αποπνέουν ειλικρίνεια, οι σκηνές και τα συναισθήματα που περιγράφονται μοιάζουν να έχουν βιωθεί και να βρίσκουν αντίκρισμα στη ζωή του καθενός. Η ερμηνεία του Bugg, άγουρη και γλυκιά, δένει αρμονικά, για να συμπληρώσει το πακέτο.
     Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ έχουμε ένα νέο τραγουδοποιό με άφθονο ταλέντο. Αμφιβολία υπάρχει στο αν ο Jake Bugg θα καταφέρει στο μέλλον να υπερβεί τις επιρροές του και να βάλει το δικό του στίγμα στη μουσική του. Αν δεν το κάνει, λογικά δεν έχουμε να δούμε σπουδαία πράγματα από αυτόν. Αν όμως το κάνει, μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι πολύ ενδιαφέρον...

Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Lightning Bolt , Two Fingers , Taste It , Broken , Trouble Town

Δεν υπάρχουν σχόλια: