6.11.12

Mac DeMarco - 2

Είδος:  Indie Pop  /  Indie Rock  / Lo-Fi
Κυκλοφορεί:  15 Οκτωβρίου 2012


     Η δεύτερη κυκλοφορία του 22χρονου Καναδού δεν είναι κάτι το εξαιρετικό. Δεν περιέχει κομμάτια που υπερβαίνουν τη στάθμη του καλού, δεν αποτελεί δίσκο που θα θυμούνται πολλοί μετά από χρόνια. Ωστόσο, το Indiego Sound επέλεξε να του αφιερώσει μερικές γραμμές. Και αυτό γιατί  υπάρχει κάτι ενδιαφέρον που συμβαίνει στα κομμάτια αυτού του δίσκου.
     Πέρα από τον γνωστό indie rock/pop ήχο, με τις πινελιές ψυχεδέλειας και dream pop που συναντούμε συχνά τα τελευταία χρόνια, ο ήχος του Mac DeMarco παρουσιάζει κάτι ακόμη: funk και soul. Τόσο η ρυθμική κιθάρα, όσο και η αλληλουχία των συγχορδιών, πολύ συχνά παραπέμπουν σε μαύρες μουσικές, καθιστώντας βέβαιο το ότι ο DeMarco έχει ασχοληθεί και επηρεαστεί από τα συγκεκριμένα ρεύματα. Το μπάσο και τα drums συνεργάζονται υπέροχα στην υπηρεσία των ρυθμικών αυτών μοτίβων, ενώ η lo-fi "σπιτική" παραγωγή δίνει μια underground χροιά που συνάδει με την εποχή μας.
     Και θα πει κάποιος: "γιατί είναι τόσο αξιοσημείωτο αυτό το πάντερεμα της indie με τη μαύρη μουσική;". Η αλήθεια είναι πώς από μόνο του δε λέει κάτι, ωστόσο όσοι παρακολουθούν στενά την indie μουσική θα έχουν διαπιστώσει ότι το καθαρό indie rock που μεσουράνησε την περασμένη δεκαετία έχει υπερκορεστεί και πολλοί μουσικοί καταφεύγουν είτε σε ηλεκτρονικούς πειραματισμούς, είτε σε νέες ενορχηστρώσεις (π.χ. αρκετά πνευστά), είτε σε παντρέματα ειδών, επεκτεινόμενοι προς τη μάυρη μουσική. Στην τελευταία κατηγορία, στην οποία προφανώς ανήκει και ο DeMarco, απαντάται μια γκάμα ρευμάτων: από την αναβίωση του blues, μέχρι την έκρηξη του ανεξάρτητου R&B και από τις jazzy διαθέσεις, μέχρι τις funk κιθάρες (καλή ώρα).
     Η αίσθηση που δίνει αυτός ο δίσκος είναι ότι αποτελεί μια εισαγωγή σε αυτά που έχει να δώσει ο καλλιτέχνης. Είναι σίγουρα σε καλό δρόμο, κυρίως γιατί ξεφεύγει από τα cliche και ανοίγει πόρτες σε μουσικές του παραλθόντος οι οποίες περιμένουν να αναβιωθούν με σύγχρονους όρους από τη νέα γενιά. Καλά θα κάνουμε να το συνηθίσουμε!

Βαθμολογία: 
7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:  Freaking Out The Neighborhood , Annie , Robson Girl

Δεν υπάρχουν σχόλια: