18.7.13

Pet Shop Boys - Electric

Είδος:  House  /  Synthpop
Κυκλοφορεί:  15 Ιουλίου 2013


     Πολύς ντόρος ξαφνικά με τους Pet Shop Boys. Πέρα από την εμφάνισή τους στο φετινό Ejekt, το νέο album, που κυκλοφορεί λίγους μήνες μετά το μάλλον αποτυχημένο περσινό "Elysium", έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και έχει ακουστεί ιδιαίτερα πολύ. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ακούστηκαν και γράφτηκαν τόσα πολλά (και καλά) λόγια για το ντουέτο από τη Βρετανία και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο δίσκος είναι άξιος της φήμης του.
     Από μία άποψη, είναι. Πρόκειται για album συνολικά καλό. Είναι πολύ προσεγμένο, δεμένο και συγκεντρωμένο. Τα 9 κομμάτια που περιέχει είναι σχεδόν όλα ενδιαφέροντα, χωρίς έντονες αστοχίες και ανιαρές/κουραστικές στιγμές. Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, όπως το Love Is A Bourgeois Construct, έχουν τόσο έντονο anthemic χαρακτήρα, που θυμίζουν εκείνους τους ξεσηκωτικούς ύμους της πρώτης δεκαετίας της καριέρας τους. Και με την ευκαιρία, πρόκειται γενικότερα για ένα καθαρά ξεσηκωτικό άκουσμα. Οι τόνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι, ο ήχος γεμάτος και οι προθέσεις οδηγούν φανερά στα dancefloors.
     Στον αντίποδα, το "Electric" είναι υπερβολικά παρελθοντολάγνο για να αγγίξει κάποιον που δεν μεγάλωσε χορεύοντας τις επιτυχίες των Pet Shop Boys προ εικοσαετίας. Εντάξει, και οι Daft Punk με το φετινό album τους τίμησαν τον Moroder και τις ρίζες της ηλεκτρονικής μουσικής, όμως εκείνοι το έκαναν στο πλαίσιο ενός concept, το οποίο υλοποιήθηκε με σύγχρονους όρους και αισθητική (και φρέσκες συνεργασίες). Γι' αυτό και "έπιασε", βρίσκοντας ανταπόκριση σε ένα φάσμα ηλικιών που ξεκινάει από τα 14 και φτάνει τα 64. Εδώ, όμως, η μουσική ηχεί παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη, χωρίς να το αντιλαμβάνεται μάλιστα. Όσο καλοφτιαγμένη κι αν είναι, μοιάζει να απευθύνεται σε κοινό με κοιλίτσα και μισοάσπρα μαλλία. Γιατί ένας εικοσάχρονος να ακούσει τους Pet Shop Boys να παλιμπαιδίζουν και όχι κάποιον από τους εκατοντάδες νέους μουσικούς της house/synthpop σκηνής;
     Το "Electric", λοιπόν, είναι ένας δίσκος καλός, που δύσκολα, όμως, θα εμπνεύσει τις ηλικίες κάτω των 30 (το πιο ανήσυχο και ζωηρό, δηλαδή, κομμάτι του κοινού) να ασχοληθούν μαζί του. Σίγουρα, πάντως, είναι καλοδεχούμενος, καθώς αποτελεί την πρώτη αξιοπρεπή δουλειά του συγκροτήματος μετά από πολλά χρόνια.

Βαθμολογία:  7

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
Axis
, Love Is A Bourgeois Construct , Vocal

Δεν υπάρχουν σχόλια: