11.2.14

Sun Kil Moon - Benji

Είδος:  Indie Folk
Κυκλοφορεί:  10 Φεβρουαρίου 2014



     Οι Sun Kil Moon, το project του τραγουδοποιού Mark Kozelek δηλαδή, δεν γνώρισαν ποτέ ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Ο νέος, έκτος κατα σειρά δίσκος τους, όμως, είναι τόσο καλός, που αναπόφευκτα προκάλεσε αναστάτωση στο διεθνή μουσικό τύπο, με αρκετές διθυραμβικές κριτικές και αφιερώματα.
     Πρόκειται για μια συλλογή folk συνθέσεων, που μοιάζουν περισσότερο με μελοποιημένες αφηγήσεις, παρά με τραγούδια. Ο Kozelek αναλαμβάνει ρόλο αφηγητή και βάζει τον ακροατή μέσα στις αναμνήσεις του από φίλους, συγγενείς και κάθε λογής βιώματα, τα οποία περιγράφονται αφενός με συγκινητική ευαισθησία και αφετέρου με τόσες λεπτομέρειες, που θυμίζουν κινηματογραφικές σκηνές. Κεντρικός θεματικός άξονας ο θάνατος μέσα από τα μάτια ενός 47χρονου που, όπως αναφέρει και ο ίδιος, έχει υιοθετήσει μια εντελώς διαφορετική οπτική απ' όταν ήταν νεότερος.
     Η δε μουσική επένδυση είναι εξίσου περίτεχνη με τη στιχουργική. Η ζεστή κιθάρα του Kozelek επιδίδεται σε υπέροχα αρπίσματα και συγχορδίες με έξυπνες αναστροφές. Μπορεί αρχικά να φαντάζει μονότονη, όμως στην πορεία αναδεικνύεται η σοφή διακριτικότητα με την οποία συνοδεύει τις αφηγήσεις, που ξεκάθαρα βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι τόνοι χαμηλοί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ για το τέλος μάς επιφυλάσσεται η μεγαλύτερη έκπληξη. Το "Ben's My Friend", κομμάτι που γράφτηκε για τον Benjamin Gibbard των Death Cab For Cutie και κλείνει το δίσκο, αποτελεί ένα μικρό αριστούργημα, σαν ένα θεσπέσιο επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα.
     Αν και βαρύς από κάθε άποψη δίσκος, το "Benji" είναι πράγματι πάρα πολύ καλό. Μόνο για τους υπομονετικούς και αφοσιωμνένους φίλους της folk...

Βαθμολογία: 
8½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν:
Carissa , I Can't Live Without My Mother's Love , I Watched The Film The Song Remains The Same , Ben's My Friend

Δεν υπάρχουν σχόλια: