29.5.14

Swans - To Be Kind

Είδος:  Post-Rock
Κυκλοφορεί:  12 Μαΐου 2014



     Είναι απίστευτο το γεγονός ότι οι Swans κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια να βγάλουν έναν δίσκο σχεδόν ισάξιο με το αριστουργηματικό The Seer του 2012. Είναι απορίας άξιο πώς μια μπάντα που μετράει περισσότερα από 30 χρόνια πορείας καταφέρνει να παραμένει τόσο δημιουργική. Είναι συγκλονιστικό το πόσο εμπνευσμένη και συνειδητοποιημένη είναι και πάλι η μουσική τους, από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα.
     Το "To Be Kind" είναι ένα κολοσσιαίο ψυχικό μανιφέστο και μια σχεδόν αψεγάδιαστη μουσική κατάθεση την ίδια στιγμή. Είναι 121 λεπτά ενορχηστρωμένης παράνοιας που λειτουργούν σαν συναισθηματική σκοτοδίνη, δοκιμάζοντας τις αντοχές του ακροατή. Οι εικόνες που γεννιούνται πολλές, η ατμόσφαιρα σκοτεινή, τα συναισθήματα έντονα. Η μουσική πρωτόγονη, απευθύνεται κατευθείαν στα ένστικτα. Μια ανοιχτή συνομιλία με το ασυνείδητο, ικανή να κλονίσει και να συγκλονίσει. Μια διαρκής ακροβασία ανάμεσα στα όρια του οδυνηρού και του λυτρωτικού.
     Ο Gira παίζει ύπουλα το παιχνίδι της έντασης, χρησιμοποιώντας ανελέητα μονότονα μοτίβα, τα οποία την κατάλληλη στιγμή εκτονώνονται σε επικών διαστάσεων ξεσπάσματα ή απλά κάνουν στροφή 180 μοιρών για να μπουν σε μια νέα μονοτονία. Όλα είναι δομημένα με απίστευτη ευφυΐα. Ο θόρυβος, η ρυθμολογία, οι μεταβάσεις μεταξύ των θεμάτων, οι κλιμακώσεις και οι εκτονώσεις. Από τους αποκρουστικούς αλαλαγμούς του Gira, μέχρι το παραμικρό χτύπημα στο ride, κάθε ήχος είναι μελετημένος για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Ο ηχητικός κόσμος των Swans είναι μόνο φαινομενικά άναρχος, διότι στην πραγματικότητα είναι πλασμένος με απόλυτο έλεγχο και μαεστρία. Μόνο έτσι είναι δυνατόν να φέρεις εις πέρας ένα τέτοιο μεγαλεπίβολο εγχείρημα, αποφεύγοντας την παγίδα της ανούσιας ηχορρύπανσης.
     Είναι πραγματικά δύσκολο να γράψεις ένα κείμενο για τη μουσική του "To Be Kind" (και των Swans εν γένει), πρόκειται για μουσική που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια. Και αυτό συμβαίνει διότι δεν πατάει σε καμία φόρμα. Οι Swans φέρνουν και πάλι τη μουσική στα όριά της, δίνοντάς της μία καλλιτεχνική διάσταση που υπερβαίνει κάθε είδος και κάθε ηχητικό στερεότυπο. Είναι ανατριχιαστικά αυθεντικοί, από τις ελάχιστες ουσιωδώς εναλλακτικές μπάντες εκεί έξω. Ο νέος τους δίσκος είναι ένα διαμάντι, μια εμπειρία στοιχειωτική, μια πρώτης τάξεως επαφή με ανώτερα επίπεδα συνείδησης. Είναι το είδος της μουσικής που μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Βαθμολογία: 
8½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
Screen Shot
, A Little God In My Hands , Bring The Sun / Toussaint L' Overture , She Loves Us , Oxygen

Δεν υπάρχουν σχόλια: