21.6.14

Sharon Van Etten - Are We There

Είδος:  Indie Pop  /  Indie Rock  /  Indie Folk
Κυκλοφορεί:  26 Μαΐου 2014


     Η Sharon Van Etten, το κορίτσι από Brooklyn με τις θλιμμένες indie μπαλάντες, έφτασε αισίως στο τέταρτο album της. Ένα album πολυαναμενόμενο, καθώς έρχεται μετά το Tramp του 2012, το οποίο είχε αγαπηθεί πολύ από την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Στο review για τον δίσκο εκείνο, το Indiego Sound είχε γράψει καλά λόγια, με ενστάσεις όμως για τις συνθέσεις, για τις οποίες επεσήμανε ότι "συνήθως παραείναι απλές και μονότονες. Περισσότερες εναλλαγές και μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα μοτίβα σίγουρα θα τις απογείωνε."
     Στο "Are We There", ο τομέας των συνθέσεων εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένος. Οι μελωδίες είναι σαφώς καλύτερες και η tracklist είναι πιο πλούσια σε καλά κομμάτια, με αποτέλεσμα ίσως την πιο συνεκτική και ενδιαφέρουσα συλλογή που μας έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η Sharon Van Etten. Το πρώτο κομμάτι, Afraid Of Nothing, είναι μια εκπληκτική μπαλάντα που αναδεικνύει εξαρχής την αναβάθμιση του γραψίματός της.
     Η ηλεκτρική κιθάρα κατέχει ακόμα εξέχοντα ρόλο, αν και οι ενορχηστρώσεις είναι αρκετά εμπλουτισμένες με πιάνο, γεγονός που προσδίδει μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Καμιά φορά, βέβαια, οι τελευταίες μοιάζουν φτωχές από ιδέες και η Sharon (που έχει επιμεληθεί μόνη της την όλη παραγωγή) επιλέγει να γεμίζει ασφυκτικά τα κενά με ήχους που δεν προσθέτουν κάτι το ενδιαφέρον στην κλιμάκωση των συνθέσεων, παρά μόνο καθιστούν το άκουσμα φλύαρο.
     Παρόλα αυτά, το "Are We There" είναι δίσκος που εστιάζει στο φωνητικό/στιχουργικό κομμάτι. Οι περισσότεροι δεν θα σταθούν στη μουσική, αλλά στη συναισθηματική αμεσότητα των συχνά καθηλωτικών στίχων και στις "ραγισμένες" ερμηνείες. Στο επίπεδο αυτό, η καλλιτέχνις πιάνει κορυφή στο I Know, μια μπαλάντα αμιγώς πιανιστική, απογυμνωμένη από τις φορτωμένες ενορχηστρώσεις, που αναδεικνύει την εκφραστικότητα της φωνής της. Θεματικά, όλα τα κομμάτια είναι μελαγχολικά και θα ταίριαζαν γάντι σε μοναχικά φθινοπωρινά απογεύματα.
     Συνοψίζοντας αυτό το προχειρογραμμένο review, ο δίσκος αυτός, παρά τις όποιες ατέλειές του, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Sharon Van Etten και ξεχωρίζει με άνεση ανάμεσα στις φετινές singer/songwriter κυκλοφορίες.

Βαθμολογία:  8½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
Afraid Of Nothing
, Your Love Is Killing Me , I Love You But I'm Lost , I Know

Δεν υπάρχουν σχόλια: