9.9.14

Royal Blood - Royal Blood

Είδος:  Rock
Κυκλοφορεί:  25 Αυγούστου 2014


     Ένα μπλουζάκι "Royal Blood" που φορέθηκε από τον Matt Helders, drummer των Arctic Monkeys, κατά τη διάρκεια του show τους στο Glastonbury του 2013 ήταν αρκετό για να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καριέρας, που όπως όλα δείχνουν έχει μέλλον μπροστά της. Έκτοτε οι Royal Blood έχουν κυκλοφορήσει πετυχημένα singles, έχουν ανοίξει τις τεράστιες συναυλίες των Monkeys στο Finsbury Park του Λονδίνου τον περασμένο Μάιο (το Indiego Sound ήταν παρόν στην πρώτη από αυτές, μπορείτε να διαβάσετε μερικά σχόλια για τη συναυλία εδώ) και έχουν σπάσει τριετές ρεκόρ πωλήσεων πρώτης εβδομάδας στη Βρετανία με την κυκλοφορία του ομότιτλου ντεμπούτου τους.
     Η εμπορική επιτυχία δεν είναι τυχαία. Το συγκρότημα έχει αποδομήσει το rock στα πλέον θεμελιώδη (και ευρέως γνώριμα) συστατικά του, δηλαδή ένα εκρηκτικό rhythm section και μια σειρά από straightforward πεντατονικά riffs (που παίζονται από ενα μπάσο τόσο πειραγμένο, που μοιάζει με κιθάρα), ο συνδυασμός των οποίων είναι catchy as hell, που θα έλεγαν και οι συμπατριώτες τους. Είναι λίγο πολύ η δοκιμασμένη συνταγή που ακολούθησαν προηγουμένως οι White Stripes, οι Band Of Skulls και οι Black Keys, αν και τελικά ο ήχος φέρνει περισσότερο στους μεσαίους, καθώς και στους Queens Of The Stone Age στο λίγο πιο... pop.
     Στην tracklist του δίσκου κυριαρχεί η έννοια της άμεσης εκτόνωσης. Είναι ένας rock 'n' roll σίφουνας, που δεν θα σου αφήσει περιθώρια να σκεφτείς ή να νιώσεις. Ή θα αφεθείς στην ορμή του χωρίς να το ψάξεις πολύ, ή θα πατήσεις το "stop". Ατμοσφαιρικότητα, συναίσθημα, λυρισμός, πειραματισμός, είναι όλες λέξεις άγνωστες. Τελικά, όμως, όσο μονοδιάστατος και να είναι αυτός ο ήχος, οι Royal Blood σε πείθουν να αφεθείς στον σίφουνά τους. Είναι ξεκάθαροι στο ύφος τους και παίζουν καλά στις δυνάμεις τους, χωρίς να ρισκάρουν να βάλουν τρικλοποδιές στον εαυτό τους πηγαίνοντας για το "κάτι παραπάνω". Είναι απλοί και εθιστικοί, rock (με βαρύ "r") μέχρι το κόκκαλο και σ' όποιον αρέσουν. Και απ' ό,τι φαίνεται από τις πωλήσεις, αρέσουν σε πολλούς.

Βαθμολογία:  7½

Κομμάτια που ξεχωρίζουν: 
Out Of The Black
, Come On Over , Little Monster , Careless

Δεν υπάρχουν σχόλια: